tisdag, maj 26, 2009

När uppstår löftet och vilket är det?

På Aftonbladet fanns en artikel om att dejta flera samtidigt där en dejtingkonsult (vad tusan är det?) vid namn Marie Hagberg rekommenderar sina klienter att dejta flera stycken på samma gång. Ett av råden är "Prata inte om att du dejtar flera samtidigt."
Varför? Är det helt enkelt för att det inte skulle uppskattas? Men är inte det då ett problem? Är det inte bättre med lite ärlighet så folk kan välja själv?

Ett annat råd är "Om/när du blir intresserad av någon - gör slut med de andra." Varför?
Varför är målet tvåsamhet (efter att det rekommenderas att inte fastna med bara en utan ta av allt vad livet har att erbjuda.... Varför ska detta "nöje" ta slut? Varför kan man inte fortsätta träffa flera även senare?

Jag går gärna i polemik med detta. En fråga jag dock får upp är att om man ska göra så här, när är det etiskt ok och när är det ett löfte uttalat? Jag gillar kommunikation... om det inte tas upp så har man inte heller lovat varandra någon trohet, men bekymret i det är att om den andre parten uppfattat det på annat sätt så riskerar allt att falla ihop.

Men när det blir allvarligt, ska man inte göra slut med de andra då?

Nej varför skulle det vara ett behov? Varför skulle man inte kunna leva tillsammans med många? Debatten om polyförhållanden tycker jag anknyts till rätt bra här, bara det att det förutsätts att monogami är det "riktiga" och tills man kommit dit så kan man däremot roa sig genom att ha fler...
Men varför ska välrden vara tråkig?

Inga kommentarer: