måndag, oktober 19, 2009

Sexualundervisning

Jag läste precis denna och vill kommentera lite...

I artikeln sägs "Lagen säger att barn inte är mogna att ingå sexuella relationer före 15 års ålder." vilket inte alls stämmer. Lagen uttalar sig bara om sexuella relationer mellan folk som är över respektive under 15 år. Helt enkelt så handlar det inte om att ungdomar under 15 inte är redo för sexuella kontakter utan för att förhindra att de blir utnyttjade av de som är äldre.

Ett annat citat är:
Skolan bör också förmedla den syn på sexualitet som genomsyrar lagboken och samhällsmoralen. Det innebär dels att sexualiteten uppfattas som intimt förknippad med den personliga integriteten, dels att den utgör en komplex och stark drivkraft som kräver emotionell mognad. Med andra ord bör gruppsex på Ibiza kanske inte vara våra 15-åringars första erfarenhet. Samhället bör tillåta sex från 15 år, inte kräva det.
Som sagt så är sex tillåtet innan 15, men någon som är över 15 får inte ha sex med någon som är yngre än 15. Och skolan predikar väl varken om sex innan 15 eller gruppsex på ibiza som första upplevelsen? Predikningen sker väl snarare här om vad man inte ska göra?
Ses inte sex som ett personligt val rent allmänt, något som för vissa passar som en grupp aktivit och för andra inte? Något man själv ska få ta ställning om?

Istället kan man tänka sig att barnen bör utveckla en nära känslomässig och hållfast relation med en partner, innan de lär känna varandra i biblisk bemärkelse. Då kan man förstås hinna bli 17 år före debuten. Eller 19. Eller gift.
Mig veterligt är det inte vad som är avsikten med lagen, att få folk in på en kristen väg...
Vissa förknippar sex och kärlek mycket djupt, andra gör det inte. Varför ska en känslomässig och hållfast relation vara grunden för sexuellt umgänge i annat fall än det är vad man vill?
Varför inte en känslomässig men kortvarig relation eller en tillfällig och kärlekslös relation för den delen?

Skolan bör givetvis också lära ut hur man undviker sexuellt överförbara sjukdomar och oönskade graviditeter. Men skolan vill mycket mera. Sålunda hyr den ofta in RFSU att ta hand om sexualundervisningen, vars vuxenpropaganda blir obligatorisk lektion för 14-åringar. Då förmedlas en syn på sexualiteten som liknar idrottskulturen: prova allt, träna mycket, specialisera dig sent, gärna som tiokampare. Vet föräldrar om att skolbarn tränas i tekniker för analsex i klassrummet?
Jag måste ha missat något men aldrig har jag hört just "prova allt!" som slagord utan det har varit betoning på att man ska prova det man vill och frivilligheten har starkt betonas.

Sista menningen säger ganska mycket:
Så varför tillåts en marginaliserad organisation med extremliberal syn på barns sexliv tvinga på dessa föräldrars barn lektioner i analsex innan de ens är lovliga?

Barnen har som sagt rätt att ha sex före 15 års ålder.